Всеукраїнський тиждень права


10 грудня у всьому світі відзначається як День прав людини.


Загальна Декларація прав людини (ЗДПЛ) була прийнята 10 грудня 1948 року у Парижі, на 183 пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Ухвалення Декларації стало своєрідною новою віхою в історії людства. З її ухваленням на міжнародному, наднаціональному рівні було визнано, що кожна людська істота володіє гідністю з моменту народження і до смерті. З прийняттям Декларації людство отримало надію – надію на право кожного бути вільною людиною, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн, екологічних катастроф. Кожній людині належить ряд прав, званих правами людини, які не можуть дарувати або бути забраними будь ким. Всяка держава, що приєдналася до ЗДПЛ зобов'язується дотримувати ці права по відношенню до всіх людей (не тільки громадянам), що знаходяться на його території. Крім того, міжнародне співтовариство має право контролювати дотримання прав людини державою (за умови, що держава на це спочатку погоджується).


Положення ЗДПЛ були використані при створенні національних законодавств багатьох країн світу. Вони практично цілком були повторені в багатьох конституціях. Скажімо, Конституція України 1996 року в другому розділі «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина» повторює багато її положень.

День прав людини в Україні потрібно розглядати, як можливість накреслити плани для подальшої роботи, а її більш ніж достатньо для всіх: від пересічного громадянина, який мусить відстоювати свою гідність щодня, до Президента держави – гаранта прав і свобод громадян.